Datum/Tijd
Locatie
Categorie
|
|
Het Harmonieorkest Deinze zet tijdens hun voorjaarsconcert de “trombone” in de kijker met top-gastsolist Søren Brassaert, sinds september 2022 docent bij KADE, de muziekacademie van Deinze. En wat voor één! Tijd om hem in de schijnwerpers te zetten samen met het Harmonieorkest van Deinze.
Søren Brassaert
Søren Brassaert studeerde in 2012 af voor het vak trombone met grootste onderscheiding bij Luc De Vleeschhouwer aan de “School of Arts Ghent” ofwel het conservatorium te Gent.
Aansluitend volgde hij nog een bijkomende opleiding trombone aan het Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris, waar hij ‘con brio’ afstudeerde bij Jacques Mauger. Hij volgde masterclasses bij onder meer Brent Phillips, Elliot Chasanov , Miguel Angel Sanchez Chacon … Daarnaast heeft Søren zich verder kunnen verdiepen in de Oude Muziek op de “Sackbut” onder de meesterlijke expertise van Wim Bécu.
Als freelance muzikant speelde hij reeds onder orkesten als het Nationaal Orkest van België, Symfonieorkest Vlaanderen, De Munt, Brussels Philharmonic, L’Opéra Royale de la Wallonie, Opera Ballet Vlaanderen, Il Novecento (Night of the Proms), Golden Symphonic Orchestra (Helmut Lotti, Willy Sommers,…), Zomeropera Alden-Biesen, Ensemble Orchestral ‘Les Voyages Extraordinaires’ …
Door het meespelen in verschillende orkesten en ensembles breidde Søren naast zijn ervaring met het klassieke repertoire ook zijn ervaring uit met andere muziekgenres als pop, jazz, metal, hiphop … Daarnaast komt hij zeer regelmatig in contact met de hafabrawereld.
Als kers op de taart is hij vast lid van “Crossbones Trombones” waarmee hij tal van culturele centra, grote podia (Ancienne Belqiue, Vooruit,…), festivalpodia (Pukkelpop, Dranouter,…) tot zelfs het buitenland (Canada, Griekenland, Japan, Nederland, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea,…) heeft helpen te veroveren. Binnen “Crossbones Trombones” heeft hij ook zijn vaste functie als producer voor de elektronische ondersteuning zoals het creëren van eigen nummers, soundscapes, SFX, beats,…
Daarnaast heeft hij ook zijn eigen soloproject onder de noemer “r ø s e n” waarbij hij met deze laatste de wonderbaarlijke sound van de trombone op vakkundige wijze weet te vermengen met elektronische beats. U kunt hem en zijn avonturen volgen op sociale media als Instagram (rosen_lofimusic) en Facebook (Røsen lo-fi music).
Tussen al het optreden, creëren en producen door, is Søren ook verbonden als leerkracht aan verschillende academies zoals StAPWest (Veurne & filialen), Kunstacademie Tielt, Kunstacademie Lede & Kunstacademie Deinze (KADE).
Programma
Søren brengt onder meer het spectaculaire Rapsodia Borealis van de Deense naamgenoot en componist Søren Hyldgaard:
“Met Rapsodia Borealis had ik een soort cirkelstructuur in gedachten rond een echt lyrisch, cantabile thema – een lied van het Noorden voor de trombone (vandaar de titel, die Rapsodie van het Noorden betekent). Het orkest wordt op volle kracht gelanceerd, maar de solist springt al snel op de carrousel van semi-dissonante, caleidoscopische en bijna minimalistische akkoordprogressies. Na een reeks speelse inventies neemt de trombone bijna verrassend het voortouw met zijn stemmige hymne, die later door leden van het orkest in verschillende permutaties en arrangementen wordt aangevuld. Vanaf het begin was het doel van dit concerto niet per se om de term technisch uitdagend in verband met de solotrombone opnieuw te definiëren; het was eerder mijn doel om de tedere, lyrische kant van de moderne concerttrombone te benadrukken.”
Als tweede solo-werk brengt Søren Dear Frog van Victor Trojan.
Met de trombonisten van het harmonieorkest gaat hij ook even naar spanje en brengt samen met hen als mede-solisten Blades of Toledo.
Het Harmonieorkest Deinze brengt voorts ook Suite de Ballets van Josep M. Martinez met enkele stevige zuiders ritmes en Cry of the Last Unicorn van Rossano Galante. Als uitsmijter is er een wel heel originele en verrassende versie van de Florentiner March van Julius Fucik.